PRZEPIS NA PIERNICZKI :
SKŁADNIKI:
- 1kg mąki ( niecały)
- 3jajka
- 25dkg cukru
- 25dkg miodu
- 1/2 kostki smalcu
- 1/2 kostki masła
- przyprawa piernikowa
- 1 łyżeczka kakao
- 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
Tłuszcz, cukier, miód oraz przyprawę do piernika i kakao łączymy i mieszamy na ogniu. Jak masa ostygnie łaczymy ją z maką, rozpuszczoną sodą i jajkami . Formujemy zwarte, elastyczne ciasto.
Uwaga! Nie wsypuje całej porcji mąki od razu. Dosypuje sukcesywnie w czasie łączenia składników.
Potem wystarczy rozwałkować placuszki ciasta na stolnicy i wykrawać z nich pachnące pierniczki.
Pierniki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 180 stopni na dolnej półce kilka minutek. Przekładamy ciasteczka na tacę . Uwaga !!!!. Po wystygnięciu pierniczki raptownie twardnieją. Tak ma być!!!!!
No i najciekawszy fragment piernikowania: lukrowanie
Teraz tylko wystarczy podziwiać i zaczekać na skosztowanie pierniczków do świąt. Trochę to trudne!!!!!
Przekładam je do puszek, do których na wierzch układam ćwiartkę jabłka. Tym sposobem pierniczki wyciągną sobie wilgoć z owocu i staną się mięciutkie.
SMACZNEGO!!!!!
A nad przebiegiem piernikowania czuwają ...ciekawskie krasnale ;-)
mniam mniam ale pysznosci :)
OdpowiedzUsuńWitaj Bałatko :)
OdpowiedzUsuńI Ty myślisz, że takie cudeńka do świąt dotrwają???
Ślicznie udekorowane :) I tez tak rodzinnie, jak u nas :)
Pozdrawiam
Ada
Ufff, odetchnąłem z ulgą, bo już myślałem, że nie da się ich zjeść:) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń