piątek, 23 grudnia 2011

Wigilijny czas i pisanki na zdjęciu

Lubie ten wiersz............


"Wieczór wigilijny" T. Kubiak
Biały obrus lśni na stole,
pod obrusem siano.
płoną świeczki na choince
co tu przyszła na noc.

Na talerzach kluski z makiem,
karp jak księżyc srebrny
zasiadają wokół stołu
dziadek z babcią krewni.

Już się z sobą podzielili
opłatkiem rodzice,
już złożyli wszyscy wszystkim
moc serdecznych życzeń.

Kiedy mama się dzieliła
ze mną tym opłatkiem
miała w oczach łzę widziałem
otarła ukradkiem.

Nie wiem, co też mama chciała
szepnąć mi do ucha:
bym na drzewach nie darł spodni,
pani w szkole słuchał...

Niedojrzałych jabłek nie jadł,
butów tak nie brudził...
Nagle słyszę, mama szepce:
bądź dobry dla ludzi.


150 pierogów z kapustą i grzybami, 100 pierogów ruskich ,15 krokietów z pieczarkami, ciasto orzechowe, rożki z ciasta francuskiego z makiem oraz paschę.... Tyle smakołyków wydziergałam od wczoraj ;-) To znak, że zbliżaja się święta Bożego Narodzenia. Ohoho, a moc pracy jeszcze jutro. 
Przyznam szczerze ,że łudziłam sie ,ze święta będą białe tym bardziej ,że Barbary było po wodzie. No to doczekalismy sie czasów ,ze nawet ludowe przepowiednie nie działają. A szkoda! Białe , nie białeale za chwilę nastąpią więc życzę wszystkim obserwującym mojego bloga

Spokojnych i ciepłych świąt Bożego Narodzenia, spędzonych w miłej,rodzinnej atmosferze.
Niech miłość połaskocze was w policzek , a radość chodzi za Wami jak cień.
Niech miły zatem będzie każdy świąteczny dzień.
Oprócz tego niech każdemu spełnia się jego najskrytsze marzenia.
                                                                                           BeA
Przepis na paschę wg mojego tradycyjnego przepisu: ( porcja na mała tortownicę)

 Składniki:
2 litry mleka
2 śmietany homogenizowane
5 jaj
1 szklanka cukru pudru
1 kostka masła
2 cukry waniliowe
bakalie( rodzynki, skórka pomarańczowa  itp)
1/2 tabliczki czekolady

Sposób wykonania:
Mleko zagotować.Śmietanę utrzepać z jajkami i wlać do gotującego mleka. Lekko mieszać i gotować około 10 minut . Powstały twarożek przecedzić przez sito( ja używam pieluchy tetrowej) i ostudzić.
Masło utrzec z cukrem pudrem i cukrami waniliowymi, dodając po trochu ser. Ucierac tak długo az powstanie gładka masa. Na koniec dodac bakalie. Powstała mase twarogową przełozyć do tortownicy. Czekolade zetrzec na dużych oczkach tarki i posypac pasche po wierzchu. Włożyc na kilka godzin do lodówki.
                         Smacznego!
U mnie w domu wszyscy kochają tę bombę kaloryczną i bez niej nie wyobrażają sobie świąt



ha,ha nie myślcie ,że na święta Bożego Narodzenia maluje pisanki. Z tzw. braku laku dodałam zdjęcie pstryknięte w okresie Świąt Wielkanocnych ;-) To niezaprzeczalny dowód na to ,że "pascha" w każde święta pojawia się na naszym stole ;-)

WESOŁYCH ŚWIĄT!!!!!!

5 komentarzy:

  1. Co jak co, ale Tobie to przede wszystkim należą się spokojne i ciche, co byś wypoczęła po tym kulinarnym maratonie! :D I smacznych! ;)) i czasu słodkiego jak czekolada :))

    OdpowiedzUsuń
  2. cudna choinka
    Jest taki czas, co łzy w śmiech zmienia,
    jest taka moc, co smutek w radość przemienia,
    jest taka siła, co spełnia marzenia...
    To właśnie magia Świąt Bożego Narodzenia.

    Radosnych Świąt

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję pięknie za życzenia, i Tobie w ten czas oktawy Bożego Narodzenia samych radości i ciepła dookoła, sukcesów w Nowym Roki i wiader czasu na dzierganie :)), a paschę robię podobnie od lat ;)
    uściski!

    OdpowiedzUsuń