niedziela, 12 lutego 2012

Właśnie wróciłam...

 z tygodniowego pobytu w Dolinie Zillertal
 Mimo mroźnej aury i mojego upodobania do ciepełka zjeżdżałam na nartach ;-) Co prawda palce u rąk marzły straszliwie, czasami powodując pojawienie się łez w oczach.
Czasowo pomagały specjalne ogrzewacze wkładane do rękawiczek.
Lekarstwem na całe to zło było nieustannie świecące słoneczko i radość w oczach moich dzieci i reszty mojego towarzystwa. Wszyscy oni są przykładem na to,że można kochać sport jakim jest zjeżdżanie na nartach i desce snowboardowej.
Dolina Zillertal położona jest w sercu Tyrolu, kilkadziesiąt kilometrów na wschód od Innsbrucka w pobliżu granicy z Włochami. Rozciąga się na długości kilkudziesięciu kilometrów. W dolinie znajduje się kilka ośrodków sportów zimowych (m.in. Fügen, Zell am Ziller oraz Mayrhofen). Mieszkaliśmy w maleńkiej miejscowości Uderns  w pensjonacie Tichner skąd wszędzie było blisko do wyciągów narciarskich.
a teraz przepisy prosto ze stoków alpejskich:

PRZEKĄSKA DO PIWA czyli PALUSZKI PIWNE:
składniki na 500 g ciasta
320g mąki pszennej
20 g drożdży
75g mleka
50g piwa pilzner
120g masła
25 g soli
1 szczypta pieprzu, gałki muszkatołowej, sezamu

PRZYGOTOWANIE:
Zagnieść w misce mąkę, sól, pieprz, gałkę z letnim mlekiem, piwem , masłem i drożdżami. Pozostawić 45 min do wyrośnięcia, jeszcze raz zagnieść i uformować na stole obiema rękami cienkie paluszki. Pozostawić je do wyrośnięcia przez ok. 10 min. w temperaturze pokojowej, posmarować wodą, posypać sezamem i piec w piekarniku o temp. 180 st. przez 6-8 min.

CHLEB ZE SŁONINĄ
składniki na jeden bochenek:

100g mąki pszennej
240g mąki żytniej
20g drożdży
10g soli
10g przypraw do chleba
30g jogurtu
75 g podsmażonych kostek słoniny

PRZYGOTOWANIE:
Rozpuścić drożdże w 180 ml ciepłej wody i zagnieść z pozostałymi składnikami, wygładzić i uformować bochenek. Na ok.20 min. zostawić do wyrośnięcia w temp. pokojowej. Przed pieczeniem posmarować wodą, podpiec ok 10min. w temp. 250st C, a następnie ok. 25 min. piec w temp. 200 st C. Chleb ten wyśmienicie smakuje ze świeżym masłem i szczypiorkiem.

Polecam życząc smacznego.

2 komentarze:

  1. Toś się dziewczyno przewietrzyła. Przepis na paluszki do piwa ciekawy, popróbujem. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. zazdroszcze piekne biale szalenstwo

    OdpowiedzUsuń