niedziela, 11 grudnia 2011

Słowo się rzekło...pierniki na stole ;-)

No i zaczęło się....Najpierw zagniatanie ciasta


PRZEPIS NA PIERNICZKI :

SKŁADNIKI:


  • 1kg mąki ( niecały)
  • 3jajka
  • 25dkg cukru
  • 25dkg miodu
  • 1/2 kostki smalcu
  • 1/2 kostki masła
  • przyprawa piernikowa
  • 1 łyżeczka kakao
  • 2 łyżeczki sody rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:

Tłuszcz, cukier, miód oraz przyprawę do piernika i kakao łączymy i mieszamy na ogniu. Jak masa ostygnie łaczymy ją z maką, rozpuszczoną sodą i jajkami . Formujemy zwarte, elastyczne ciasto.
Uwaga! Nie wsypuje całej porcji mąki od razu. Dosypuje sukcesywnie w czasie łączenia składników.






Potem wystarczy rozwałkować placuszki ciasta na stolnicy i wykrawać z nich pachnące pierniczki.











Pierniki pieczemy w średnio nagrzanym piekarniku około 180 stopni na dolnej półce kilka minutek. Przekładamy ciasteczka na tacę . Uwaga !!!!. Po wystygnięciu pierniczki raptownie twardnieją. Tak ma być!!!!!










No i najciekawszy fragment piernikowania: lukrowanie







Teraz tylko wystarczy podziwiać i zaczekać na skosztowanie pierniczków do świąt. Trochę to trudne!!!!!
Przekładam je do puszek, do których na wierzch układam ćwiartkę jabłka. Tym sposobem pierniczki wyciągną sobie wilgoć z owocu i staną się mięciutkie.











 SMACZNEGO!!!!!


A nad przebiegiem piernikowania czuwają ...ciekawskie krasnale  ;-)

3 komentarze:

  1. mniam mniam ale pysznosci :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj Bałatko :)

    I Ty myślisz, że takie cudeńka do świąt dotrwają???

    Ślicznie udekorowane :) I tez tak rodzinnie, jak u nas :)

    Pozdrawiam

    Ada

    OdpowiedzUsuń
  3. Ufff, odetchnąłem z ulgą, bo już myślałem, że nie da się ich zjeść:) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń