sobota, 15 października 2011

SZUKANIE ENERGII W TWORZENIU I JEDZENIU


Poduszka ukończona,a w między czasie sukcesywnie powstawały żołędziowe podróbki wg wskazówek anne z HOME SWEET HOME. Jeszcze trochę a wyprodukuję pół lasu owych dębowych cudności.

W tym roku nie znalazłam ładnych liści klonu.Najbardziej lubię te o barwach złocisto czerwonych, a nawet brązowo bordowych. Na bieżąco powstają z nich różyczki


Temperatura w ciągu dnia nie przekracza 10 stopni C, a noca podobno już tylko 1 stopień C. Nic dziwnego,ze organizm domaga sie większej ilości słodyczy. Dzisiaj
obróciłam pół paczki "Ptasiego mleczka" i upiekłam "Ciasto marchewkowe".

Na to jak sie zjada taką duża ilość "ptasiego"...chyba nie musze nikomu dawać przepisu...ha,ha

CIASTO MARCHEWKOWE
CIASTO:
- 1,5-2 szklanki startej marchwi( na małych oczkach tartki)
- 2 szklanki mąki
- 1,5 szklanki cukru
- 1 szklanka oliwy
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka przyprawy do pierników lub cynamonu

KREM:
-Serek Mascarpone 250g
- 1/2 kostki masła
-2 łyżki cukru pudru

POLEWA CZEKOLADOWA:
1/2kostki masła lub margaryny
1/2 szk cukru pudru
2 łyżki kakao
2 łyżki gorącej wody



SPOSÓB WYKONANIA:
Białka ubić na sztywno + cukier, dalej ubijać+ żółtka+ mąkę wymieszana z proszkiem, sodą + kakao+ cynamon+ oliwę+ marchewkę. Wszystko starannie wymieszać mikserem. Wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułka tartą okrągłej blaszki. Piec w nagrzanym piekarniku 180-200 stop C 1 godz.

Gdy ciasto ostygnie przeciąć je na dwa krążki i przełożyć kremem: ( wszystkie składniki ubić na jednolita masę mikserem)

POLEWA: Masło stopić na ogniu, wsypać cukier puder, gdy roztopi sie + kakao+gorącą wodę. Mieszając doprowadzić do wrzenia. Ostudzić. Polać gęstniejącą polewa ciasto.
SMACZNEGO!!!!!!

Ciasto nadaje się do zjedzenia również bez użycia kremu ;-) Gorąco polecam!!!!!

1 komentarz:

  1. Fajna poduszeczka. Lubię takie rzeczy z kwadracików. Kwiatki z liści super. Robię takie co roku, a ostatnio nie mogę tez ładnych liści znaleźć

    OdpowiedzUsuń