poniedziałek, 28 października 2013

chleb dla każdego

Mój chleb z gara żeliwnego (dla martuchnaj i wszystkich chętnych)




 Wczoraj wróciłam z Barcelony i dopiero teraz mogę odpisać na Wasze komentarze. Chętnie podzielę
się z Wami przepisem na chlebek pieczony w żeliwnym garze.



*zakwas
*600g mąki pszennej
*400 g mąki żytniej typ 720
*1/2 szkl płatków owsianych
*1/2 szkl otrębów pszennych
*garść nasion słonecznika
*garść pestek dyni
*4 łyżeczki soli
*3,5 szkl przegotowanej lekko ciepłej wody
*świeże drożdże wielkości orzecha laskowego

     Do miski z letnią wodą +zakwas(ok 2 łyżek)+ drożdże. Po dokładnym wymieszaniu odkładamy 2 łyżki powstałej masy do słoiczka i odstawiamy do lodówki = ( to będzie nasz zakwas na następne pieczenie) + resztę składników. Mieszamy i odstawiamy ciasto chlebowe na 12-14 godz do wyrośnięcia.
     Po tym czasie formujemy bochenek na ścierce lu deseczce wysypanej mąką i otrębami. Przekładamy na kolejne 1-2 godz do wyrośnięcia np w koszyczku wyłożonym papierem do pieczenia.
Włożć gar do zimnego piekarnika, nagrzewając go do max temp. Wyjąć ostrożnie gar, odkryć przykrywkę i delikatnie włożyć ciasto chlebowe z papierem. Przykryć pokrywą i piec 50 min w temp. 220 st C. Po tym czasie zdjąć przykrywkę i piec 20-25 min w temp 200-210 st C.
 SMACZNEGO!

3 komentarze:

  1. Ale smakowicie wygląda! Dzięki za przepis, będę próbować>

    OdpowiedzUsuń
  2. Takim sposobem chleba to nie piekłam. Przepis mam też podobny ale ostatnio piekę taki jak był pieczony lata temu w naszych stronach za czasów naszych babć. Pozdrawiam Ania

    OdpowiedzUsuń